ΟΙΚΟΣΕΛΙΔΑ      ΟΔΟΣ ΗΡΩΩΝ      ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ      ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ      ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ     ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ     ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ     ΑΡΘΡΑ     ΦΩΤΟ-ΞΥΛΟΤΥΜΒΟΥ     ΦΩΤΟ-ΚΑΤΟΧΗ   

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ   -    ΚοινοτικΟ ΣυμβοΥλιο ΞυλοτΥμβου    -      ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ    -   ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ     -    ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

 

Back

09 Νοεμβρίου 2006

Ιδού ποιοι ασκούν το βέτο

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΥ*

Εδώ και δύο χρόνια αναπτύσσεται μια πολιτική παραφιλολογία για την άσκηση βέτο από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Ενώ η Τουρκία συστηματικά δίνει το μήνυμα ότι δεν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιμένοντας σε μια ιδιότυπη απαίτηση επιβολής των δικών της όρων επί της Ένωσης, και ενώ με απόλυτη σαφήνεια αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόσει το πρωτόκολλο, εμείς συζητούμε αν πρέπει ή όχι να αξιοποιήσουμε την εταιρική μας ιδιότητα και τα συναφή μας δικαιώματα, για να θέσουμε την Τουρκία προ των ευθυνών της.
Την ίδια στιγμή, όμως, που στην Κύπρο αναπτύσσεται αυτή η συζήτηση, η Τουρκία -ανερυθρίαστα και προκλητικά- ασκεί συνεχώς βέτο εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ιδού σε ποιες ενέργειες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προβεί τα τελευταία χρόνια η Τουρκία.
1. Βέτο για τη συμμετοχή της Κύπρου στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.
2. Βέτο για τη συμμετοχή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών.
3. Βέτο για τη συμμετοχή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για μετεωρολογικές προβλέψεις.
4. Βέτο για τη συμμετοχή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την εκμετάλλευση μετεωρολογικών δορυφόρων.
5. Βέτο για τη συμμετοχή της Κύπρου στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη - Συμφωνία των Ανοικτών Ουρανών.
6. Βέτο εναντίον της Κύπρου στον Οργανισμό που εποπτεύει τις εξαγωγές όπλων.
7. Βέτο εναντίον της Κύπρου στον Οργανισμό ελέγχου της τεχνολογίας των πυραύλων.
8. Βέτο εναντίον της Κύπρου για τη συμμετοχή της στη Συμφωνία Αφοπλισμού.
9. Απαγόρευση σε κυπριακά πλοία να εισέρχονται σε τουρκικά λιμάνια και σε κυπριακά αεροπλάνα να προσγειώνονται σε τουρκικά αεροδρόμια.
10. Παρεμπόδιση από την Τουρκία τής Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Διοικητικό Μηχανισμό εναέριας κυκλοφορίας της Μέσης Ανατολής.
Είναι φανερό από την πιο πάνω συμπεριφορά της Τουρκίας και υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων -οριστική άρνηση συμμόρφωσης της Τουρκίας προς τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και ναρκοθέτηση της σύγκλησης συνάντησης στο Ελσίνκι- ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένας δισταγμός για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Να δώσουμε το μήνυμα απλά και με σαφήνεια. Δεν θα συναινέσουμε σε εξέλιξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - Ε.Ε. χωρίς την πλήρη εφαρμογή των όρων και υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία.
Κύπρος και Ελλάδα θα πρέπει ν' αναλάβουμε τις ιστορικές μας ευθύνες. Είναι ορατός ο κίνδυνος πλήρους αποδυνάμωσης και αναποτελεσματικότητας της εθνικής στρατηγικής, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 για αξιοποίηση της ευρωπαϊκής διάστασης του Κυπριακού, αν υπάρξει οποιαδήποτε ολιγωρία ή έκπτωση διεκδικήσεων.
Με πλήρη συνείδηση των δυσχερειών που δημιουργούνται για να συνεχίσει η Τουρκία την προσπάθεια διαφυγής από τις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί, το καθήκον μας είναι να ενεργοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε Κύπρο και Ελλάδα, να διαμορφώσουμε συμμαχίες μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο, αξιοποιώντας την ταύτιση συμφερόντων, για να επιτύχουμε στον κεντρικό τελικό μας στόχο. Να υποχρεωθεί, δηλαδή, η Τουρκία να συναινέσει σε λύση δίκαιη, δημοκρατική και συμβατή με τις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

* Γραμματέα Κ.Ε. του Κ.Σ. ΕΔΕΚ

 

Back

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Contact with us

Αυτή η σελίδα είναι αφιερωμένη σ όλους εμάς που με τόση ευκολία ξεπουλάμε τη πατρίδα μας  Πάμπος Τσόκκος

ΟΙΚΟΣΕΛΙΔΑ      ΟΔΟΣ ΗΡΩΩΝ      ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ      ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ      ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ     ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ     ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ     ΑΡΘΡΑ     ΦΩΤΟ-ΞΥΛΟΤΥΜΒΟΥ     ΦΩΤΟ-ΚΑΤΟΧΗ   

 

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ   -    ΚοινοτικΟ ΣυμβοΥλιο ΞυλοτΥμβου    -      ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ    -   ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ     -    ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Σχεδιασμός Ανάπτυξη Ιστοσελίδας: xylotymbou.org

Τελευταία  ενημέρωση: Τρίτη 23 Απριλίου 2013

To the top