ΟΙΚΟΣΕΛΙΔΑ      ΟΔΟΣ ΗΡΩΩΝ      ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ      ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ      ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ     ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ     ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ     ΑΡΘΡΑ     ΦΩΤΟ-ΞΥΛΟΤΥΜΒΟΥ     ΦΩΤΟ-ΚΑΤΟΧΗ   

 

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ   -    ΚοινοτικΟ ΣυμβοΥλιο ΞυλοτΥμβου    -      ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ    -   ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ     -    ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

 

Back  Η RAF ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑ

Άκρως απόρρητο έγγραφο της Εθνικής Φρουράς το 1974 αναφέρει στοιχεία για στρατιωτική δράση εις βάρος των Ελληνοκυπρίων

Στήριξη στους εισβολείς του Αττίλα το 1974 παρείχαν οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, σύμφωνα με αποκαλυπτικό έγγραφο της εποχής, που υπογράφει ο τότε αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και το οποίο παρουσίασε η Αθηναϊκή εφημερίδα Τα Νέα. Στο ΄Ακρως Απόρρητο και Ειδικού χειρισμού έγγραφο, με ημερομηνία 9 Αυγούστου 1974, έχουν καταγραφεί, όπως αναφέρεται εξακριβωμένα στοιχεία  εις βάρος των βρετανών, για τη στρατιωτική τους δραστηριότητα κατά των Ελληνοκυπρίων τις πρώτες  ημέρες των εχθροπραξιών, οπότε και κρίθηκε ουσιαστικά η έκβαση της εισβολής. Πρόκειται, σύμφωνα με όσα αναφέρονται, για στρατιωτική δραστηριότητα όχι απλώς υποστήριξης του Αττίλα, αλλά κυρίως για υποκατάσταση του σε βομβαρδισμούς από αέρα και θάλασσα, και για ενεργό χρήση των βρετανικών βάσεων στο νησί προς αυτήν την κατεύθυνση. Χρησιμοποίησαν μάλιστα και τα σήματα της Ειρηνευτικής Δύναμης για κάλυψη

Εννέα είναι τα εξακριβωμένα στοιχεία που καταγράφει στην αναφορά του ο τότε αρχηγός του ΓΕΕΦ υποστράτηγος Ευθύμιος Καραγιάννης, για την ανάμειξη των Βρετανών:

1. Τα πλείστα των Α/Φ (αεροσκαφών) άτινα εβομβάρδιζαν τας θέσεις της Ε.Φ. (Εθνικής Φρουράς) και τους Ελληνοκυπρίους ανεφοδιάζοντο εις πυρομαχικά και καύσιμα εις Αγγλική βάση Ακρωτηρίου. Και αμέσως μετά: Ομοίως πιλότοι και χτυπημένα Α/Φ αντικαθίσταντο εκεί δι΄επικολλήσεως αυτοκολλήτου ταινίας με τουρκικά τοιαύτα.Η μαρτυρία αυτή αποτελεί γραπτή κατάθεση Κυπρίου ιδιώτου (του Ανδρέα Χριστοδουλίδη από τη Λάρνακα) στην οποία περιέχεται αφήγηση Βρετανού, με δυσμενείς για τους συμπατριώτες του περιγραφές.

2. Υπεκλάπη αθορύβως και χωρίς να γίνει αντιληπτόν εν φίλμ από αξ/κόν της Ε.Δ. (σ.σ.: Ειρηνευτικής Δύμανης) όστις είχεν επισημανθεί να λαμβάνει φωτογραφίας κατά την στιγμήν της πτώσεως των Τούρκων αλεξιπτωτιστών. Εις το φίλμ τούτο εμφαίνονται τα ρίπτοντα τους αλεξιπτωτιστάς Α/Φ.

 3.  Άνωθεν  του Τ/Κ (σ.σ..:τουρκοκυπριακού) θύλακος της                Λευκωσίας εθεάθη δις να υπερίπταται εν μέγα Α/Φ μεταγωγικό. Τούτο εφωτογραφήθη και εις την φωτογραφία εμφαίνονται τα αγγλικά σήματα.

4. Εις βάσιν Ακρωτηρίου υπάρχει εν Α/Φ με σήματα της Ε.Δ.(Ειρηνευτικής Δύναμης) και προσωπικό τουρκικό. Από ότι είναι γνωστόν εις ημάς , η Ε.Δ.(Ειρηνευτική Δύναμη) δεν διαθέτει Α/Φ παρά μόνο ελικόπτερα .Κατάθεσης  και φωτογραφίαι συνυποβάλλονται.

5. Εις τας Βάσεις Ακρωτηρίου υπάρχει εισέτι εν τετρακινητήριον πολεμικό Α/Φ του οποίου έχουν αφαιρεθεί οι πτέρυγες και επισκευάζεται ο κορμός. Τούτο ευρίσκεται εις το υπόστεγο υπ. αριθ.1 και εις ουδένα μη Βρετανόν επιτρέπεται να εισέλθει εις το υπόστεγο. Τα ληφθέντα αυστηρά μέτρα ασφαλείας δεν επέτρεψαν μέχρι τούδε την φωτογράφησιν του.

6. Το Βρεττανικόν ελικοπτεροφόρον Ερμής κατά τας ημέρας 20-21 και 22/7/74,καθ΄ην τουρκικά πλοία απεβίβαζαν τουρκικά στρατεύματα εις προγεφύρωμα Κυρηνείας ευρίσκετο συνεχώς κινούμενον εντός της περιμέτρου της διατάξεως του τουρκικού στόλου.

Οι Βρεττανοί πολλάκις ειδοποίησαν  τας Δυνάμεις της Ε.Φ.(Εθνικής Φρουράς Κύπρου) ότι αν βληθή υπό των κατά του τουρκικού στόλου αποβάσεως πυρών,θα αντιδράσουν δυναμικώς.Την παρουσίαν του Ερμή εδικαιολόγουν ότι  παραλαμβάνει Άγγλους υπηκόους. Εκτιμάται ότι τα τουρκικά ελικόπτερα εχρησιμοποιήσαν το βρετανικόν ελικοπτεροφόρον δι΄ ανεφοδιασμόν ή και φόρτωσιν εφοδίων.

7. Η σύζυγος του Ελληνοκυπρίου Στίνου Αντωνιάδη , ονόματι Νάντια Αντωνιάδη, καταθέτει ότι ευρίσκετο εις Κυρήνειαν τας ημέρας 20,21 και 22/8/74. Μέσω του φίλου της πρεσβευτή της Σουηδίας κατόρθωσεν μετά των τέκνων της να επιβιβασθή μεθ΄ ετέρων Άγγλων υπηκόων βρετανικού αντιτορπιλικού, όπερ ευρίσκετο πλησίον των ακτών Κυρηνείας. Όταν εισήλθον ες το αντιτορπιλικόν τους ετοποθέτησαν χαμηλά εις το κοίτος. Από εκεί ήκουον άπαντας ευκρινώς ότι τα πυροβόλα του πλοίου έβαλον συνεχώς κατά των ακτών της Κυρηνείας.

8. Η τελευταία τετράς Α/Φ ήτις εβομβάρδισε μετά την 16.00 της 22.7.74 παρουσίασε τα εξής χαρακτηριστικά:

(1)        Τα πληρώματα ήσαν πολύ ικανότερα των προηγούμενων βομβαρδισμών.

(2)        Δεν συνομίλουν μεταξύ των, εν αντιθέσει με τα προηγούμενα

9 Αξιωματικοί της αεροπορίας της Ε.Φ. εξήτασαν συντρίμματα τουρκικών Α/Φ άτινα κατερρίφθηκαν υπό του Α/Α (αντιαεροπορικού ) πυρός, πλην όμως λόγω του ότι ταύτα κατεκαίοντο αμέσως μετά την πτώσιν, η δε εξέτασις εγένετο ουχί αμέσως μετά την πτώσιν, αλλά ημέρας αργότερον, δεν κατέστη δυνατόν ουδεμία εξακρίβωσις περί σημάτων να γίνη.

 ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Εννέα εξακριβωμένα στοιχεία

Back

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Contact with us

Αυτή η σελίδα είναι αφιερωμένη σ όλους εμάς που με τόση ευκολία ξεπουλάμε τη πατρίδα μας  Πάμπος Τσόκκος

ΟΙΚΟΣΕΛΙΔΑ      ΟΔΟΣ ΗΡΩΩΝ      ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ      ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ      ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ     ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ     ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ     ΑΡΘΡΑ     ΦΩΤΟ-ΞΥΛΟΤΥΜΒΟΥ     ΦΩΤΟ-ΚΑΤΟΧΗ   

 

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ   -    ΚοινοτικΟ ΣυμβοΥλιο ΞυλοτΥμβου    -      ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ    -   ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ     -    ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Σχεδιασμός Ανάπτυξη Ιστοσελίδας: xylotymbou.org

Τελευταία  ενημέρωση: Σάββατο 21 Απριλίου 2013

To the top