ΟΙΚΟΣΕΛΙΔΑ      ΟΔΟΣ ΗΡΩΩΝ      ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ      ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ      ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ     ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ     ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ     ΑΡΘΡΑ     ΦΩΤΟ-ΞΥΛΟΤΥΜΒΟΥ     ΦΩΤΟ-ΚΑΤΟΧΗ   

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ   -    ΚοινοτικΟ ΣυμβοΥλιο ΞυλοτΥμβου    -      ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ    -   ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ     -    ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

 

Back

10 Ιανουαρίου 2007

Ξεσπάθωσε ο μουφτής

Εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Αρχιεπισκόπου

Τον κάλεσε να πάψει να μιλά εναντίον του τουρκικού στρατού και των εποίκων, ισχυριζόμενος πως είναι πλέον πολίτες της λεγόμενης τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου.
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
Η πόρτα της Αρχιεπισκοπής εξακολουθεί να είναι ανοικτή

TOY ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Επίθεση εναντίον του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου εξαπέλυσε χθες ο μουφτής των Τουρκοκυπρίων για να δικαιολογήσει την ακύρωση της προχθεσινής συνάντησης, που ήταν απότοκο πιέσεων και απειλών που δέχθηκε από διάφορους κύκλους στα κατεχόμενα και Άγκυρα. Η επίθεση του μουφτή συνοδεύτηκε και με προκλητικές αναφορές στο Κυπριακό, ενώ την ίδια ώρα επέκρινε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ότι πολιτικοποίησε τη συνάντηση, που όπως φαίνεται δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.
Για όσο χρονικό διάστημα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου συμπεριφέρεται ως πολιτικός και όχι ως θρησκευτικός ηγέτης, δεν πρόκειται να συναντηθώ μαζί του, δήλωσε αποκλειστικά χθες σε συνέντευξή του στο Σίγμα ο μουφτής. Εκείνο που θέλω, συνέχισε, είναι να παραδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος ότι εμείς είμαστε άνθρωποι της θρησκείας. Εμείς δεν είμαστε πολιτικοί. Αν ασχολούνται οι εκκλησιαστικοί ηγέτες στις ελεύθερες περιοχές με την πολιτική, αυτό είναι για εσωτερική κατανάλωση και δεν με αφορά.
Ερωτηθείς για το θέμα των συλημένων ναών μας στα κατεχόμενα, ο μουφτής δήλωσε επί λέξει: Πηγαίνετε κι εσείς στους δικούς μας ιερούς χώρους λατρείας. Έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά και λεηλατηθεί. Πρέπει να πάψει ο Αρχιεπίσκοπος να μιλά μ αυτό τον τρόπο. Να πάψει να μιλά εναντίον του τουρκικού στρατού και των εποίκων. Αυτοί είναι πλέον πολίτες της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου, ισχυρίστηκε.
Εξάλλου, ο μουφτής σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ δήλωσε μεταξύ άλλων: Ξαφνικά ο Αρχιεπίσκοπος θέλησε να βάλει επί τάπητος το Κυπριακό. Οι δηλώσεις του Χρυσοστόμου συνεχίζονται προς την κατεύθυνση της αύξησης του μίσους και της εχθρότητας και όχι προς την ειρήνη. Τώρα, πλέον, σ αυτή τη φάση δεν έχει νόημα να συναντηθούμε.

Ο Χρυσόστομος

Έντονα ενοχλημένος παρουσιάστηκε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β από τις ύβρεις που δέχθηκε από μερίδα του τουρκοκυπριακού Τύπου, που το χαρακτήρισε τρελοπαπά και βρομοπαπά. Εντούτοις, δήλωσε ότι η πόρτα της Αρχιεπισκοπής εξακολουθεί να είναι ανοικτή για το μουφτή. Όποτε θέλει να έλθει, θα είναι χαρά μας. Τους είπα πολλές φορές με τους Τουρκοκυπρίους δεν έχουμε καμία διαφορά, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε: Επιθυμούμε να ξανάλθουν εκείνες οι καλές ημέρες που ζούσαμε μαζί με τους Τουρκοκυπρίους, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέπουμε την εισβολή και την κατοχή, τη λεηλασία των κατεχόμενων περιοχών μας. Μας πήραν τα σπίτια μας, τις περιουσίες μας, τα ιερά και τα όσιά μας. Δεν νομίζω ότι πρέπει να τους πούμε ευχαριστώ γι αυτό που έκαναν.

Έπρεπε να ενδιαφέρεται...

ΚΛΗΘΕΙΣ να σχολιάσει τη δήλωση του μουφτή ότι οι θρησκευτικοί χώροι που βρίσκονται στα κατεχόμενα είναι υπό τον έλεγχο του ΕΒΚΑΦ, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος υπέδειξε ότι ο μουφτής ως θρησκευτικός ηγέτης θα πρέπει να ενδιαφέρεται για τους θρησκευτικούς χώρους. Δεν νομίζω ότι έπρεπε να ευχαριστήσω γιατί οι ναοί μας είναι συλημένοι ή γιατί βρίσκονται στην κατάσταση που βρίσκονται. Αυτό σίγουρα έπρεπε να το καταδικάσω, πρόσθεσε.

Συστάσεις στην αντιπολίτευση
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ για συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων για την επίλυση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κύπρος και ιδιαίτερα το εθνικό πρόβλημα υπέδειξε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β, προβαίνοντας, ταυτόχρονα, σε υποδείξεις προς την αντιπολίτευση για τη στάση της στο Κυπριακό.
Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπία του Ευρωπαϊκού Κόμματος, υπό τον Πρόεδρό του Δημήτρη Συλλούρη, ο Χρυσόστομος Β ανέφερε ότι ο διάλογος που ανοίξαμε επίσημα σήμερα θα συνεχιστεί, οι συναντήσεις μας πρώτα θα είναι φιλικές και ουσιαστικές για το καλό αυτού του τόπου κι αυτού του λαού. Ό,τι μπορούμε έκαστη πλευρά θα συμβάλει, ώστε να δει καλύτερες μέρες ο λαός μας. Όπως είπε, ο Χρυσόστομος Β πιστεύω ότι θα έχω συναντήσεις και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς γιατί επιβάλλεται η συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων και η εκκλησία ως μητέρα όλων ενδιαφέρεται να υπάρχει ομόνοια, να υπάρχει συλλογικότητα. Μόνο έτσι θα επιτύχουμε στο μεγάλο θέμα, το εθνικό, αλλά και στα άλλα θέματα. Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση είπε: Σίγουρα χρειάζεται και η αντιπολίτευση σ έναν τόπο, η σωστή αντιπολίτευση και σεβόμεθα την αντιπολίτευση, αλλά έχουμε άλλα θέματα που μπορούμε να κάνουμε αντιπολίτευση. Πάνω στο εθνικό θέμα πρέπει όλες οι δυνάμεις οι πολιτικές να είναι ενωμένες και εμείς ως εκκλησία θα χαιρόμεθα και θα ευλογούμε αυτή την ενιαία προσπάθεια όλων για τον τόπο μας και το λαό μας.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι το κόμμα του ξεκίνησε χθες ένα δομημένο διάλογο με την εκκλησία για θέματα που αφορούν την απελευθέρωση της Κύπρου, το ρόλο της εκκλησίας για την παιδεία και τη νεολαία, για το δημογραφικό πρόβλημα, για τις φορολογικές υποχρεώσεις της εκκλησίας έναντι του κράτους και για πολλά άλλα θέματα.

ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Διίστανται οι απόψεις

Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ της τ/κ εφημερίδας Κίπρις Χασάν Χαστουρέρ έγραψε χθες ότι αν ο λόγος για αναβολή ή ακύρωση της συνάντησης μουφτή - Αρχιεπισκόπου ήταν οι δηλώσεις του τελευταίου, τότε πρόκειται για λάθος, καθότι αν συγκεντρωθούν οι παρομοίου περιεχομένου δηλώσεις της Εκκλησίας της Κύπρου, θα δημιουργηθούν τόμοι βιβλίων. Στον αντίποδα, η εφημερίδα Βολκάν εξέφρασε χθες ικανοποίηση επειδή το χθεσινό απειλητικό της δημοσίευμα είχε απήχηση και δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

Back

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Contact with us  

Αυτή η σελίδα είναι αφιερωμένη σ όλους εμάς που με τόση ευκολία ξεπουλάμε τη πατρίδα μας  Πάμπος Τσόκκος

ΟΙΚΟΣΕΛΙΔΑ      ΟΔΟΣ ΗΡΩΩΝ      ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ      ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ      ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ     ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ     ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ     ΑΡΘΡΑ     ΦΩΤΟ-ΞΥΛΟΤΥΜΒΟΥ     ΦΩΤΟ-ΚΑΤΟΧΗ   

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ   -    ΚοινοτικΟ ΣυμβοΥλιο ΞυλοτΥμβου    -      ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ    -   ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ     -    ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Σχεδιασμός Ανάπτυξη Ιστοσελίδας: xylotymbou.org

Τελευταία  ενημέρωση: Σάββατο 19 Απριλίου 2013

To the top