Ξυλότυμπου φιλόξενον χωρκόν απού μυρίζει,

δράμιν να παραπονηχώ, το στόμαν μου βρωμίζει.

Στήν καλωσύνην έν έσιει πούποτε νά σέ φτάσουν

εξισιειλήσαν τα καλά, πόξω πού τά στενά σου.

Κόκου Μηνά

ΟΙΚΟΣΕΛΙΔΑ      ΟΔΟΣ ΗΡΩΩΝ      ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ      ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ      ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ     ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ     ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ     ΑΡΘΡΑ     ΦΩΤΟ-ΞΥΛΟΤΥΜΒΟΥ     ΦΩΤΟ-ΚΑΤΟΧΗ   

 

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ   -    ΚοινοτικΟ ΣυμβοΥλιο ΞυλοτΥμβου    -      ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ    -   ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ     -    ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

 
 

Εκδηλώσεις 2017

 
Εκδηλώσεις 2014
Εκδηλώσεις 2013
Εκδηλώσεις 2012
Εκδηλώσεις 2011
Εκδηλώσεις 2010
Εκδηλώσεις 2009

Εκδηλώσεις 2008

 

 

 
 
 
 

Καρκίνος παχέος εντέρου

 

Για περισσότερες πληροφορίες

τηλεφώνησε ή στείλε ηλεκτρονικό μήνυμα

 
τηλ: 22605382, 22605537 / 22605736 - Αρ. φαξ: 22605537
Ηλεκτρονική διεύθυνση: screeningprograms@moh.gov.cy
 
ΓΤΠ 254/2013-10,000
Εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
Σχεδιασμός: Μάριος Νεοκλέους
Εκτύπωση: A.S. Print Xpress Ltd
 
 

ΕΘΝΙΚΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΛΕΓΧΟΥ  ΤΟΥ  ΚΑΡΚΙΝΟΥ  ΤΟΥ  ΠΑΧΕΟΣ  ΕΝΤΕΡΟΥ
2017
Πρόσκληση Υπουργού Υγείας για έλεγχο του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου
     

Αγαπητέ/ή κύριε/κυρία

     

 

Επικοινωνώ μαζί σας για να σας ενημερώσω σχετικά με το Πληθυσμιακό Πρόγραμμα Έγκαιρης Ανίχνευσης του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου και να σας καλέσω να συμμετάσχετε. Το πρόγραμμα αυτό προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Υγείας σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ανεξάρτητα από εισοδηματικά κριτήρια. Το πρόγραμμα αφορά άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών.

Ο Καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τον τρίτο σε συχνότητα καρκίνο για άνδρες και γυναίκες και η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις δυτικές χώρες. Η πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει στη διάρκεια της ζωής του τη νόσο είναι 5-6%. Ιδιαίτερα με την αύξηση της ηλικίας, οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιος με καρκίνο πολλαπλασιάζονται.

Στόχος του Προγράμματος είναι η ανίχνευση πολυπόδων ή καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, αφού, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Γραμμές του 2010, ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να θεραπευτεί ή οι πιθανότητες ίασης να αυξηθούν σημαντικά, εάν ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο. Αυτός είναι και ο λόγος που το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να προωθήσει, δωρεάν, το πρόγραμμα ελέγχου, στον πληθυσμό που ακόμη δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα.

Στο φάκελο εσωκλείονται περισσότερες πληροφορίες καθώς και ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσετε για να λάβετε μέρος στο πρόγραμμα.

Σας καλώ να ανταποκριθείτε και να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα.

Σας εύχομαι υγεία και καλά αποτελέσματα.

         
                                           Υπουργός Υγείας

 

       

Τι είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

     
         

Το παχύ έντερο αποτελεί μέρος του πεπτικού συστήματος μας που αποθηκεύει τα κατάλοιπα της τροφής και τα οδηγεί εκτός του σώματός μας. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας κακοήθης όγκος που αναπτύσσεται στο εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου.

Συνήθως, ο καρκίνος αυτός αναπτύσσεται από πολύποδες. Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι που προβάλλουν μέσα στο έντερο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι πολυπόδων και δεν ενέχουν όλοι κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Οι πολύποδες που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο είναι τα αδενώματα.

Χρειάζονται περίπου δέκα χρόνια για ένα καλοήθη πολύποδα να εξελιχθεί σε καρκίνο.

 

 

Τι προκαλεί τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

       
           

Τα αίτια του καρκίνου του παχέος εντέρου δεν είναι πλήρως γνωστά. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι παράγοντες κινδύνου, όπως βεβαρημένο προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ή φλεγμονωδών νόσων του εντέρου (όπως ελκώδεις κολίτιδα ή νόσος του Crohn), παρουσία πολυπόδων καθώς και άλλοι παράγοντες όπως είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη φυσικής άσκησης, το κάπνισμα κτλ.

       

Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου;

       

Μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο κυρίως με δύο τρόπους :

1. Με θετική διαφοροποίηση του τρόπου ζωής σου

   

֎ Διατήρησε το βάρος σου σε υγιή επίπεδα

   

֎ Πρόσθεσε καθημερινά άσκηση στη ζωή σου

   

֎ Απόφυγε το αλκοόλ

         
֎ Προτίμησε να καταναλώνεις φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες, και απόφυγε το κόκκινο κρέας και τα ζωικά λίπη  
֎ Διάκοψε το κάπνισμα          
2,  Μέσω συστηματικών ελέγχων για ανίχνευση αίματος στα κόπρανα.        
֎ Κάνε την εξέταση κοπράνων για αίμα τουλάχιστον ανά διετία.      
           
Γιατί είναι σημαντικό να κάνω τακτικές εξετάσεις;      
           
Δυστυχώς ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να υπάρχει για πολύ καιρό και να εξελίσσεται χωρίς να δώσει οποιαδήποτε συμπτώματα. Στις δυτικές κοινωνίες αποτελεί τον τρίτο σε συχνότητα καρκίνο, τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες καθώς και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Η πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει στη διάρκεια της ζωής του τη νόσο είναι 5-6% και το 1/3 πεθαίνει από τη νόσο. Οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιος με καρκίνο πολλαπλασιάζονται με την ηλικία. Συνεπώς ο προληπτικός έλεγχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός επειδή ακόμα και στις περιπτώσεις που έχει αναπτυχθεί καρκίνος η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ίασης.
           
Τι είναι η εξέταση για ανίχνευση αίματος στα κόπρανα και πως γίνεται;    
           
Η εξέταση σε δείγμα κοπράνων γίνεται με μια συγκεκριμένη μέθοδο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει αφανής (μη ορατή με γυμνό μάτι) απώλεια αίματος από το πεπτικό σύστημα.

Είναι εύκολη εξέταση και το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να συλλέξεις, με απλό τρόπο, δείγμα κοπράνων μέσα στο μπουκαλάκι που σου έστειλε το Υπουργείο Υγείας και να συμπληρώσεις το επισυναπτόμενο έντυπο.

Μέσα σε 24 ώρες από τη συλλογή του θα πρέπει να παραδώσεις το μπουκαλάκι στο Κέντρο Υγείας της περιοχής σου.

           
Ποιοι πρέπει να κάνουν τον έλεγχο;        
           
Άντρες και γυναίκες μεταξύ 50 - 69 ετών θα λάβουν την πρόσκληση και το μπουκαλάκι.

Ο έλεγχος για αίμα στα κόπρανα μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο και σε ποσοστό 90% των περιπτώσεων ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί ή να ιαθεί πλήρως.

           
Τι σημαίνει αν το τεστ μου είναι θετικό, δηλαδή αν έχει ανιχνευθεί αίμα στα κόπρανα;    
           
Ένα θετικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι έχεις καρκίνο. Αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος για να βρεθεί η αιτία. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για αιμορροΐδες, πολύποδες και άλλες καλοήθεις καταστάσεις. Για ολοκληρωμένη διερεύνηση θα πρέπει να προχωρήσεις σε κολονοσκόπηση για την οποία θα σε παραπέμψει το πρόγραμμα.
           
Τι είναι η κολονοσκόπηση;        
           
Η κολονοσκόπηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία διερευνάται απευθείας όλο το παχύ έντερο σου. Μετά από καθαρισμό του εντέρου με ειδική διατροφή και καθαρτικό, ένας λεπτός εύκαμπτος σωλήνας στον οποίο είναι προσαρτημένη μια μικροσκοπική κάμερα (κολονοσκόπιο), εισάγεται από τον πρωκτικό δακτύλιο, συνήθως ανώδυνα.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης , εάν εντοπιστούν ύποπτοι ιστοί υπάρχει δυνατότητα λήψης δειγμάτων για ιστολογική εξέταση (βιοψία). Επίσης, εάν εντοπιστούν πολύποδες, οι περισσότεροι μπορούν να αφαιρεθούν ανώδυνα την ίδια στιγμή ή σε άλλο χρόνο από τον γιατρό που κάνει την εξέταση.

Με την κολονοσκόπηση εντοπίζονται οι περισσότεροι μικροί πολύποδες και σχεδόν όλοι οι μεγάλοι πολύποδες και οι μεγάλοι καρκίνοι.

           
Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφώνησε ή στείλε ηλεκτρονικό μήνυμα    
τηλ: 22605382, 22605537 / 22605736 - Αρ. φαξ: 22605537      
Ηλεκτρονική διεύθυνση: screeningprograms@moh.gov.cy      
           

 

 
Contact with us Αυτή η σελίδα είναι αφιερωμένη σ όλους εμάς που με τόση ευκολία ξεπουλάμε τη πατρίδα μας  Πάμπος Τσόκκος

ΟΙΚΟΣΕΛΙΔΑ      ΟΔΟΣ ΗΡΩΩΝ      ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ      ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ      ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ     ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ     ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ     ΑΡΘΡΑ     ΦΩΤΟ-ΞΥΛΟΤΥΜΒΟΥ     ΦΩΤΟ-ΚΑΤΟΧΗ   

 

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ   -    ΚοινοτικΟ ΣυμβοΥλιο ΞυλοτΥμβου    -      ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ    -   ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ     -    ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Σχεδιασμός Ανάπτυξη Ιστοσελίδας: xylotymbou.org

Τελευταία  ενημέρωση: Σάββατο 13 Απριλίου 2013